Tříkrálový koláč: ve středu 14. ledna od 18h30

V lednu je ve Francii zvykem oslavovat návštěvu Tří Králů vychutnáváním takzvaného „tříkrálového koláče“.
Po vzoru francouzské tradice Vás srdečně zveme na ochutnávku tohoto slavného koláče ve středu 14. ledna 2015 od 18h30.
Objevit tento zvyk budete moci prostřednictvím teoretické prezentace, po které samozřejmě nebude chybět praktická část: degustace vynikajícího domácího koláče „galette des rois“, speciálně připraveného Vaší oblíbenou ředitelkou!
Bude to skvělá příležitost se sejít po vánočních svátcích a společně zvesela vkročit do roku 2015.

Těšíme se na Vás ve středu 14. ledna 2015 od 18h30 v pardubické alianci!
Díky zajištěnému tlumočení do češtiny je tato událost přístupná všem, i ne-frankofonním lidem.

Cena: 50 Kč pro členy Francouzské Aliance/ 60kč pro nečleny



TŘÍKRÁLOVÝ KOLÁČ

Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 40 minut

Suroviny (pro 6 osob):

2 listová těsta
100 g jemně mletých mandlí (na prášek)
75 g cukru
1 vejce
50 g změklého másla
několik kapek mandlového aroma
1 žloutek na potření těsta
figurku!

Postup:

1. Těsto rozválejte a vložte na dno formy. Propíchejte ho vidličkou.

2. V míse smíchejte všechny suroviny na náplň (mandlový prášek, cukr, vejce, změklé máslo a mandlové aroma).

3. Rozetřete náplň na těsto, položte figurku (nejlépe na okraj, abyste na ni nenarazili při krájení). Překryjte druhým vyváleným plátem listového těsta, na okrajích dobře přitlačte.

4. Nožem lehce nakreslete kola a díly a potřete žloutkem rozšlehaným v trošce vody.  Na několika místech koláč propíchněte, aby mohl utíkat vzduch a těsto nepraskalo a nevysušovalo se.

5. Dejte do trouby vyhřáté na 210°C na cca 30 minut (po 25 minutách zkontrolujte, ale může se stát, že bude potřeba péct koláč i 40 minut).