Tříkrálový koláč

13. ledna, Alliance Française

V lednu je ve Francii zvykem oslavovat návštěvu Tří Králů vychutnáváním takzvaného „tříkrálového koláče“.
Po vzoru francouzské tradice Vás srdečně zveme na ochutnávku tohoto slavného koláče a to ve středu 13. ledna 2016 od 18h30.
Animace a degustace vynikajícího domácího koláče „galette des rois“, speciálně připraveného Vaší oblíbenou ředitelkou!
Bude to skvělá příležitost sejít se po vánočních svátcích a společně zvesela vkročit do roku 2016.

Těšíme se na Vás ve středu 13. ledna 2016 od 18h30 v pardubické alianci!
Díky zajištěnému tlumočení do češtiny je tato událost přístupná všem, i ne-frankofonním zájemcům.


Cena: 50 Kč pro členy Francouzské Aliance/ 60kč pro nečleny

GALETTE DES ROIS / TŘÍKRÁLOVÝ KOLÁČ
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 40 minut
Suroviny (pro 6 osob):

    2 listová těsta
    100 g jemně mletých mandlí (na prášek)
    75 g cukru
    1 vejce
    50 g změklého másla
    několik kapek mandlového aroma
    1 žloutek na potření těsta
    figurku!

Postup:
Těsto rozválejte a vložte na dno formy. Propíchejte ho vidličkou. V míse smíchejte všechny suroviny na náplň (mandlový prášek, cukr, vejce, změklé máslo a mandlové aroma).  Rozetřete náplň na těsto, položte figurku (nejlépe na okraj, abyste na ni nenarazili při krájení). Překryjte druhým vyváleným plátem listového těsta, na okrajích dobře přitlačte.
Nožem lehce nakreslete kola a díly a potřete žloutkem rozšlehaným v trošce vody.  Na několika místech koláč propíchněte, aby mohl utíkat vzduch a těsto nepraskalo a nevysušovalo se.
Dejte do trouby vyhřáté na 210°C na cca 30 minut (po 25 minutách zkontrolujte, ale může se stát, že bude potřeba péct koláč i 40 minut).