26 března od 18,30. : Senegalský večer!

Francouzská aliance Pardubice Vás srdečně zve na večírek zasvěcený Senegalu, který proběhne 26. března od 18,30 hod. v Historickém sále Evropského spolkového domu. Začneme zajímavou prezentací o této západo-africké zemi, o jejích dějinách a kultuře. Poté budete mít možnost zúčastnit se kvízu s cenami a ochutnat typické senegalské pokrmy! Ochutnávku senegalského pokrmu mafé, který s láskou připravní paní ředitelka, budeme podávat k prostřenému stolu na místa k sezení.

Těšíme se na Vás!
Událost je díky zajištěnému tlumočení do češtiny otevřena všem.

Pozor, maximální počet mist je 25. Listky si můžete zakoupit v Alianci do 23.  března.
Vstupné: 150 kč pro členy francouzské Aliance
              170 kč pro ostatní

Jak jsem slíbil, tady je recept Mafe připravené naším ředitelem!

Senegalské Mafé

Ingredience


500g masa (např. hovězí bourguignon)
3-4 lžíce arašídového másla (značka dakatine)
1 cibule
2 čerstvá rajčata
2 lžíce rajčatového protlaku
3 mrkve
1 sladká brambora (lze vynechat)
2 velké brambory
1 paprika
12-15 cl oleje
Bobkový list
2 kostky bujónu (např. maggi, kub or, masox)
1,5 litrů vody
sůl, pepř

Příprava

Krok 1
Maso nakrájejte na kousky.
Kousky masa orestujte na oleji (tak, aby chytly barvu)

Krok 2
Přidejte nakrájenou cibuli a duste s masem do zlatova. Poté vložte rajčata nakrájené na kostičky.

Krok 3
Přidejte rajčatový protlak a vařte 2 až 3 minuty.

Krok 4
Směs podlijte vodou (asi 1,5 litru, v závislosti na množství zeleniny)

Krok 5
Nařeďte arašídové máslo s trochou bujónu, vše důkladně promíchejte, aby nevznikly hrudky.

Krok 6
Do směsi přidejte zbývající zeleninu, bujón a bobkový list.
Duste asi 50 minut.

Rady

Opatrně s rajčatovým protlakem – při velkém množství by omáčka mohla být moc kyselá.
Maso nakrájejte na malé kousky.
Brambory a sladké brambory přidejte o několik minut později, jsou hotové rychleji.
Do receptu se také dá přidat zelí.
Jakmile se olej dostane na hladinu směsi, pokrm je připravený.
Pozor na papriku – vyndejte jí jakmile začne měknout.